Опис

Невестинска народна носија од Прилеп

Носијата се состои од :

-Кошула памучна везена со вез полнетица и со срма.

-Саја изработена од шајак (волнено платно) .Предниот дел е украсен со богат вез.Краевите се опшиени со гајтан.

-Скутник ткаен од волна , украсен со срмена трака и нареден со волнени реси

-Појас волнен,црн ,во форма на плетенка

-Чорапи волнени,плетени

-Невестински елек  ( ресајлија) .Изработен е од памук,кој за разлика од кошулата е поцврст. Опшиен со црвен материјал ,напред со богат вез.Елекот е збогатен со долги густи реси

Осврти

Сè уште нема коментари

Само најавени корисници кои го купиле овој производ може да остават преглед.