Опис

Невестинска народна носија од Битола

Носијата се состои од :

-Кошула памучна извезена со геометриски орнаменти.Везена со гобленски вез (полнетица ) украсена со срмен конец

-Саја изработена од памучно платно со вез ( полнетица ) и метални парчиња.Од околу опшиена со гајтани ( волнени)

-Скутник такен од волна, украсен со срмен гајтан и метални украси.

-Минтан ( Клашнарка ) ,изработен е од клашна .Предниот дел е богато украсен со вез,метални парчиња,срма,чипка.П

-Појас рачно изработен од монистра

-Чорапи рачно плетени од волна

-Синџирче од пари како моден украс

-Марама памучна украсена со монистра  и везена

Осврти

Сè уште нема коментари

Само најавени корисници кои го купиле овој производ може да остават преглед.